Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
e-mail: sdpekpa@gmail.com                                             
http://sdpekpa.blogspot.gr/                                                     


Αθήνα 18 Οκτωβρίου 2016 
Αριθ. πρωτ. 1645


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,  

η Διοίκηση του Ιδρύματος εκτιμούσε ήδη από πέρσι ότι η ψήφιση του νόμου για το ζήτημα των συμβάσεων στα Πανεπιστήμια, θα έλυνε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας συμβασιούχοι.

Στις 30/6/2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των συναδέλφων συμβασιούχων με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Πρύτανη, ο οποίος έγινε κοινωνός της αγωνίας τους για τις θέσεις εργασίας τους.

Στις 8/7/2016 το Δ.Σ. κατέθεσε υπόμνημα στις πρυτανικές αρχές με τα αιτήματα των συναδέλφων μας όπως αυτά διαμορφώθηκαν στη Γ.Σ. του Συλλόγου μας, και συνοψίζονταν στα εξής:

- Να απαλειφθούν από το προσχέδιο των νέων συμβάσεων δύο απαράδεκτα σημεία, με τα οποία καλούνταν οι συνάδελφοι πρακτικά να απεμπολήσουν εργασιακά δικαιώματά τους.

- Να μην υπάρχει τρίμηνη διακοπή στις συμβάσεις.  

- Να σταματήσουν απολύτως προβληματικά φαινόμενα, όπως η διακοπή της σύμβασης κάθε χρόνο για ένα μήνα, τον Αύγουστο, με επαναπρόσληψη το Σεπτέμβριο (11μηνες συμβάσεις με στόχο τη μη πληρωμή του διαστήματος της άδειας).

- Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όσων είναι επί μήνες απλήρωτοι, αναμένοντας τη ρύθμιση των συμβάσεών τους.

- Να μη γίνει προκήρυξη θέσεων για τα «εκτελούμενα έργα», αλλά επαναπρόσληψη των συναδέλφων.

- Κάθε διαδικασία που αφορά τους συμβασιούχους να γίνεται κεντρικά από τη διοίκηση του Ε.Κ.Π.Α., ώστε, αφενός, όλοι οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται ισότιμα και, αφετέρου, να μην υπάρχει κανένα περιθώριο «ερμηνειών».

- Η προϋπηρεσία τους να ληφθεί υπόψιν μισθολογικά.

- Να συνεχιστεί η σχέση εργασίας των συμβασιούχων χωρίς διακοπή, μέχρι τη ρύθμιση του ζητήματος των συμβάσεων.

- ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος είχε τότε δεσμευτεί ότι θα κατέβαλε προσπάθειες για την επίλυση των ζητημάτων, κυρίως όμως ότι καμιά μεταβολή στην εργασιακή κατάσταση των συμβασιούχων δε θα γινόταν μέχρι τη συνολική ρύθμιση των συμβάσεων.

Σήμερα, η διαδικασία των προκηρύξεων συνεχίζει να γίνεται χωρίς κεντρική διαχείριση, γεγονός που διευκολύνει τις απολύσεις, τις βλαπτικές μεταβολές και γενικότερα την ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι θέσεις εργασίας παραμένουν στη «διακριτική ευχέρεια» των επιστημονικών υπευθύνων, οι οποίοι μπορούν να επικαλεστούν τα πάντα προκειμένου να προχωρήσουν σε απολύσεις ή μειώσεις αμοιβών. Φαινόμενα απαξίωσης των συμβασιούχων αυξάνονται και εντείνονται με την ανοχή της κεντρικής διοίκησης. Η κεντρική πολιτική της Διοίκησης εξακολουθεί να είναι η όχι και τόσο διακριτική στήριξη της επιχείρησης αλλαγής ασφαλιστικού φορέα (“μπλοκάκι”).

Το τελευταίο διάστημα, πέραν όλων των άλλων που δεν έχουν επιλυθεί:

- Έγιναν οι πρώτες απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων. Ένα παράδειγμα αυθαιρεσίας: συνάδελφος ενημερώθηκε στην άδειά του, 15αύγουστο, ότι απολύεται.

- Έγιναν βλαπτικές μεταβολές στους όρους εργασίας συναδέλφων μας. Θέση εργασίας που επί σειρά ετών ήταν 8ωρη μετατράπηκε σε «4ωρη απασχόληση».
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι όχι μόνο κανένα ζήτημα δεν επιλύθηκε, αλλά η παράταση ενός καθεστώτος μη ρύθμισης οδηγεί σε επιδείνωση της κατάστασης των συμβασιούχων.

Το ζητούμενο για μας δεν μπορεί παρά να είναι η μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων μας σε αορίστου χρόνου. Η θέση μας αυτή κατατέθηκε σε πρόσφατη συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές και θα τεθεί και στην ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τις πρυτανικές αρχές να φροντίσουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους οι απολυμένοι συνάδελφοι, να ακυρωθούν όσες προκηρύξεις θέσεων προβλέπουν μείωση ωραρίου και να πληρωθούν επιτέλους όσοι δούλεψαν και δουλεύουν στο Ε.Κ.Π.Α. τόσους μήνες αναμένοντας τη διοίκηση να πράξει τα αυτονόητα.

Την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου, στις 9π.μ., στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κτήριο 9, αίθουσα 14, γίνεται η εκδίκαση αγωγής των συναδέλφων μας συμβασιούχων με αίτημα την αναγνώρισή τους ως ΔΥ αορίστου χρόνου. Επισημαίνουμε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν επί μια δεκαετία τουλάχιστον, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε συγκεκριμένες θέσεις στο ΕΚΠΑ.

Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Για το Δ.Σ.

    Ο Πρόεδρος                             Η  Γ. Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης                      Μαρλέν Λογοθέτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου