Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού
Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος της Ο.Δ.Π.Τ.Ε.
Πανεπιστημίου 30
e-mail: 
sdpekpa@gmail.com
http://sdpekpa.blogspot.gr/

Αθήνα 24 Νοεμβρίου 2014
Αρ. Πρωτ. 1480


Πώς το Πανεπιστημιακό «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο»
οδηγήθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών ως κληροδότημα το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.
Με την πάροδο του χρόνου το Πανεπιστήμιο Αθηνών έφτασε να κατέχει πάνω από το 99% των μετοχών του Ευγενίδειου. Με βάση αυτήν την σχεδόν απόλυτη ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ιδιαίτερα την δεκαετία του 2000, αναπτύχθηκαν πανεπιστημιακές μονάδες με την συνδρομή της Ιατρικής Σχολής.
Η ανάπτυξη του Ευγενίδειου ήταν πολύπλευρή. Απέκτησε υγειονομικές μονάδες σε σύγχρονο εξοπλισμό και προσέφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Συνέβαλε σημαντικά στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία.

Από το 2010 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια κρίσης που με ένταση ήλθαν στην επιφάνεια το 2011.
Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο δέχτηκε τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές όπως συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας.
Το κράτος οφειλέτης δεν ανταποκρινόταν στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Θεραπευτήριο. Ταυτόχρονα οι διάφοροι επιτήδειοι κερδοσκόποι που λυμαίνονταν το Ευγενίδειο κατάφεραν να αποφύγουν τις ζημιές και να τις κοινωνικοποιήσουν.
Η διοίκηση του Ε.Θ. και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έβαλαν μπροστά το δίχρονο 2011-2012 προγράμματα «εξυγίανσης» που χαρακτηρίζονταν από την μονομέρεια σε βάρος του προσωπικού, των εισοδημάτων τους και των εργασιακών δικαιωμάτων τους, προγράμματα που αποδείχτηκαν και αδιέξοδα.
Φτάσαμε το καλοκαίρι του 2014 να αποφασιστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου κατά 4 εκ. ευρώ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία του την 1/9/2014 και να δοθεί προθεσμία 2 μηνών.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να διαθέσει το ποσό που αποφασίστηκα σε συνεδρίαση της Συγκλήτου τον Ιούλιο 2014.
Ένα νέο σχέδιο «διάσωσης» του Ε.Θ. εγκρίθηκε από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Συγκλήτου της 1ης Νοεμβρίου 2014 που πραγματοποιήθηκε με την επιτήρηση των ΜΑΤ και την εκπρόσωπο του Διοικητικού Προσωπικού στη Σύγκλητο, που τυχαίνει να είναι και εργαζόμενη στο Ε.Θ., αποκλεισμένη από τη συνεδρίαση.
Τι λέει το νέο σχέδιο ;
  1. Καταργείται η αυτονομία των πανεπιστημιακών μονάδων, οι οποίες εντάσσονται στην Α.Ε.
  2. Αποσύρεται (καταργείται) το κλιμάκιο του ΕΛΚΕ στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο. Επίσης αποσύρεται το προσωπικό ΙΔΑΧ υγειονομικό και διοικητικό που στελέχωνε ανάλογες υπηρεσίες του Θεραπευτηρίου. Η τύχη των 98 εργαζόμενων συμβασιούχων είναι αβέβαιη.

Από την όλη εξέλιξη και την αναδιάρθρωση του Ε.Θ. προκύπτουν μερικά ερωτήματα:
α) Η χρεοκοπία του Ε.Θ. είναι αντικειμενική ή είναι αποτέλεσμα της λεηλασίας του για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων;

β) Η ένταξη των πανεπιστημιακών μονάδων στην Α.Ε., η απόσυρση του κλιμακίου του ΕΛΚΕ υπηρετεί το στόχο να λειτουργήσει το Ε.Θ. ως ενιαίο σύνολο ή σηματοδοτεί την απόσυρση του ΕΚΠΑ, την αποποίηση των ευθυνών του και την εγκατάλειψη του Ε.Θ. στην τύχη του;

γ) ‘Έχει τύχη το Ε.Θ. αν εγκαταλειφθεί και αφεθεί έρμαιο στις ορέξεις ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων;

δ) Μπορεί να υπάρχει λύση και θετική διέξοδος για το Ε.Θ. με ανθρωποθυσίες και την αποψίλωση του από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό;

Ανησυχούμε και οφείλει να ανησυχεί συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα για την προοπτική του Ε.Θ., για το πώς οδηγήθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο ανήκει στο δημόσιο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι μια μονάδα υγείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σημαντική προσφορά στους πολίτες και στην πανεπιστημιακή κοινότητα και
δεν μπορεί να διασωθεί και να ορθοποδήσει με την μετάλλαξη του
σε μονάδα και επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ας αναλογιστούν και αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι, διοίκηση και όργανα διοίκησης του ΕΚΠΑ.



Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος             Η Γ.Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης     Μαρλέν Λογοθέτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου