Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  
Η πολύμηνη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ (Σεπτ. 2013-Δεκ. 2013), έληξε με την δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, ότι θα επαναπροσληφθεί το σύνολο των διαθεσίμων (1.158) μέσω ενδο-ιδρυματικής και δια-ιδρυματικής κινητικότητας, αφού ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχθηκε πως τα ιδρύματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τις υπηρεσίες τους.

Στις 15/6/2014 απολύονται οι πρώτοι συνάδελφοί μας (καταργημένοι κλάδοι) και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προβεί σε κανένα συγκεκριμένο σχεδιασμό όσον αφορά την υλοποίηση των υποσχέσεών του. Η πολυπόθητη «προκήρυξη» που έχει υποσχεθεί το Υπουργείο έως τις 5/6 είναι στον αέρα, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα αφορά το σύνολο των διαθεσίμων, ενώ δεν έχει καν νομοθετηθεί η ενδο-ιδρυματική κινητικότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί συστηματικά και εμπαίζει τους εργαζόμενους, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά κατά πόσον «τα συμφωνηθέντα» όντως έχουν γίνει αποδεκτά από το συναρμόδιο Υπουργείο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τόσο την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και τη Δευτέρα 2/6/2014, που οι σύλλογοι των εργαζόμενων ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός Παιδείας και οι παράγοντές του, απέφυγαν να τους συναντήσουν, προσφεύγοντας σε φτηνές δικαιολογίες του τύπου ότι είναι περίοδος πανελληνίων, ως εκ τούτου ο Γεν. Γραμματέας κ. Κυριαζής δεν μπορεί να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους. Ο δε Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος είναι άφαντος από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο σύμβουλός του κ. Λάσκαρης υπόσχεται αόριστα ραντεβού (τα οποία δεν πραγματοποιούνται ποτέ), καθιστώντας τους εργαζόμενους «μπαλάκι» μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι ο διάλογος στον οποίο καλούσε ο Υπουργός Παιδείας τον Δεκέμβρη του 2013 ήταν καθαρά προσχηματικός, με μοναδικό στόχο να περάσουν οι Οργανισμοί στα ιδρύματα και να υλοποιηθεί ο Ν. 4009, θέτοντας αυτούς τους όρους εκβιαστικά ως προαπαιτούμενο για την επανατοποθέτη των διαθεσίμων. Η δε τακτική του Υπουργείου να προχωρήσει «κομματιαστά» τις απολύσεις, θέτοντας διαφορετικό χρόνο έναρξης της διαθεσιμότητας τόσο μεταξύ των 8 ιδρυμάτων όσο και μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών-κλάδων, είναι ενδεικτική της «διάσπασης» που για άλλη μια φορά επιχειρεί να καλλιεργήσει.

Την Τρίτη 3 Ιουνίου, μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας των δύο ΑΕΙ (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ) με το Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Δ.Μ.Η.Δ. Δ. Μελιτσιώτη, ο οποίος διευκρίνισε ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των δύο υπουργείων είναι η προκήρυξη διαιδρυματικής κινητικότητας περιορισμένου αριθμού μέχρι τις 15 Ιουνίου. Καμιά άλλη διαδικασία δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία και δεν πρόκειται να παραιτηθούμε, προτού επιστρέψουν όλοι οι συνάδελφοί μας στις θέσεις τους. Η πολύμηνη απεργία μας αποτελεί για εμάς μεγάλη παρακαταθήκη, την οποία δεν πρόκειται να αφήσουμε να πάει χαμένη. Με συλλογικές δράσεις, θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την ανατροπή των πολιτικών της λεηλασίας της εργασίας και της ζωής μας.


Τα Διοικητικά Συμβούλια
των Συλλόγων Διοικητικού Προσωπικού

Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) – Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου