Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, σε ανοιχτή συνεδρίαση του, εξέτασε τα προβλήματα που δημιουργεί στο ΕΚΠΑ, στις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους η πολιτική της διαθεσιμότητας-απολύσεων και έκανε τις παρακάτω διαπιστώσεις:

1. Κατάσταση στους χώρους εργασίας και εξελίξεις
Η πολιτική της διαθεσιμότητας, που οδήγησε συναδέλφους εκτός δουλειάς, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι καλούνται να δουλεύουν ο καθένας για δύο, να καλύπτουν κενά σε αντικείμενα που δε γνωρίζουν, σηκώνοντας την ευθύνη για ό,τι συμβεί, μια και είναι εκ των πραγμάτων υπόλογοι. Ελάχιστοι έχουν πλέον δικαίωμα υπογραφής ή χρήσης κωδικών (δικαίωμα που έχει αφαιρεθεί και από τους εργαζόμενους που έχουν παραλάβει παραπεμπτικά για το πειθαρχικό). Εργαζόμενοι μεταφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία, ενώ παρατηρήθηκαν και περιστατικά υποκατάστασης των διαθέσιμων από φοιτητές. Βιώνουμε ακόμα μια μικρογραφία της επόμενης μέρας που δίνει όμως μια αίσθηση για το μέλλον, εάν φυσικά οι –προφορικές πάντα- δεσμεύσεις του υπουργού δεν υλοποιηθούν. Η αίσθησή μας αυτή ενισχύεται από τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη που εξακολουθεί να επισημαίνει ότι 515 διοικητικοί από τους 1.165 διαθέσιμους των ΑΕΙ θα απολυθούν.
Κι ενώ αναμένεται η νέα λίστα μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ,  πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για την προκήρυξη θέσεων ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Η τροπολογία, πρώτο βήμα στο πλαίσιο της πρότασης που έκανε το υπουργείο προκειμένου να σταματήσει η απεργία, αφήνει κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά. Παρότι επιλύει ορισμένα προβλήματα των ήδη υπηρετούντων συναδέλφων (όροι ένταξης στο νέο καθεστώς, ζητήματα προϋπηρεσίας κ.λπ.), αναφέρεται σε προκήρυξη και όχι σε ένταξη, άρα δεν είναι δεδομένο ότι η διαδικασία θα παραμείνει μόνο στα στενά όρια των ήδη υπηρετούντων ΙΔΑΧ. Επίσης, παραμένει ασαφές πώς θα υλοποιηθεί το δεύτερο βήμα που αναφέρεται σε προκήρυξη τόσων θέσεων ενδοϊδρυματικής κινητικότητας σε αντικείμενα συναφή με αυτά των συναδέλφων που σήμερα είναι σε διαθεσιμότητα όσων  θα είναι οι ΙΔΑΧ που θα μετακινηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Προϋποθέτει ότι τη διαδικασία αυτή δε θα την μπλοκάρουν τα Συμβούλια Ιδρύματος (που τυπικά είναι αρμόδια να εγκρίνουν σχέδια Οργανισμών, έστω και εάν το Υπουργείο δηλώνει ότι θα δεχτεί προσχέδια των Συγκλήτων), ότι θα την αποδεχτεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ότι δεν θα αντιδράσει η Τρόικα, κ.α. Κι όλα αυτά ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών η διαπραγμάτευση με το υπουργείο Παιδείας διεξάγεται πλέον χωρίς συμμετοχή των ίδιων των ενδιαφερόμενων.
Η μόνη λύση είναι η συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το σύλλογο. Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε συλλογικά και άμεσα.

2. Οι φύλακες επιστρέφουν προσωρινά στη δουλειά
Οι 24 συνάδελφοί μας φύλακες, των οποίων ο κλάδος καταργήθηκε στο πλαίσιο του μέτρου της διαθεσιμότητας/απολύσεων, μετά από προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο, στις 24/1/2014 κέρδισαν προσωρινή διαταγή αναστολής της διαπιστωτικής πράξης που τους αφορούσε. Έτσι, επιστρέφουν στη δουλειά με το 100% του μισθού τους, αναμένοντας την έκδοση απόφασης σε σχέση με την αίτηση αναστολής. Θεωρούμε θετική αυτή την εξέλιξη που είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας που, σε εποχές μνημονίου και κατάρρευσης βασικών αρχών του εργατικού δικαίου, δεν είναι καθόλου εύκολη. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσει τη σημασία που έχει για τους συναδέλφους μας η πρώτη αυτή θετική απόφαση.

3.  Συνάντηση με μέλη της Ομάδας Διοίκησης Έργου (Ο.Δ.Ε.)
Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μελών Δ.Σ.-εργαζομένων με την κ. Καραμαλέγκου και τον κ. Χρυσανθάκη. Μετά την ενημέρωση που έκαναν σε σχέση με την πορεία των εργασιών της ΟΔΕ και τις συναντήσεις στο υπουργείο, από την πλευρά μας τέθηκαν σειρά ζητημάτων που απασχολούν στους συναδέλφους.

4. Ανασυγκροτούμε το μέτωπο μέσα από νέες συλλογικές διαδικασίες
 Όλες, όλοι συμμετέχουμε μαζικά στις συναντήσεις που γίνονται σε κάθε χώρο δουλειάς (Σχολές, συγκροτήματα κλπ) για τη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του μετώπου ώστε να μπορέσουμε αποτελεσματικά να δώσουμε τις επόμενες μάχες υπεράσπισης της εργασίας μας και του δημόσιου Πανεπιστήμιου.
Παρακολουθούμε και συμμετέχουμε στις προσπάθειες συντονισμού της δράσης των κλάδων σε κινητοποίηση, καθώς και των διαθεσίμων/απολυμένων από όποιον εργασιακό χώρο κι αν προέρχονται. Θέλουμε και επιδιώκουμε οι εργαζόμενοι από όλους τους χώρους, σε μια κοινή προσπάθεια, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης στην πολιτική της διαθεσιμότητας/απολύσεων και στη διαμόρφωση προϋποθέσεων ώστε να δοθεί αποτελεσματικά και αποφασιστικά η μάχη για να ηττηθεί αυτή η πολιτική και να υπερασπίσουμε  την  εργασία, τις δημόσιες  υπηρεσίες και τα κοινωνικά αγαθά.

Απέναντι σε όσα συμβαίνουν, δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Η εμπειρία της απεργίας των 3,5 μηνών έδειξε ότι μπορούμε να μπλοκάρουμε τους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης. Καταφέραμε ένα πλήγμα στις μνημονιακές δεσμεύσεις, πηγαίνοντας το κλείσιμο του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας από τις 15 Σεπτέμβρη στις 15 Γενάρη κι ακόμα παραπέρα. Οδηγήσαμε έναν υπουργό στο όριο της παραίτησης, αναγκάζοντάς τον να συνομιλήσει με ΑΠΕΡΓΟΥΣ και με κλειστά Ιδρύματα και να αντιπροτείνει λύσεις (όσο κι αν αυτές δε μας ικανοποιούν). Μέσα από την απεργία μας, μειώθηκε ο αριθμός  των διαθεσιμοτήτων/απολύσεων κατά 100 εργαζόμενους στο ΕΚΠΑ. Αν δεν είχαμε υπονόμευση του αγώνα στο εσωτερικό μας μέτωπο θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Δε «διαπραγματευόμαστε» στη βάση της καλής θέλησης.
Δεν την έχει αποδείξει κανένας από αυτούς που την επικαλούνται.

Αυτό που οδήγησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την κυβέρνηση ήταν η δική μας
συλλογική αποφασιστική στάση.  Αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε.

Κάθε φορά που επιλέξαμε ατομικές λύσεις, χάσαμε κάτι από τη δύναμή μας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                           Η Γ. Γραμματέας

Ζαχαρίας Τριγάζης                                  Μαρλέν Λογοθέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου