Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού της 6/2/2014

Η Γ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού της 6/2/2014 ψήφισε ομόφωνα να κατατεθεί αίτημα προς την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ώστε να παρέμβει για την κατάργηση της διάταξης του πειθαρχικού παραπτώματος της μη απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων και παροχής νομικής και οικονομικής βοήθειας για την προσφυγή των διοικητικών υπαλλήλων του Ε.Κ.Π.Α. κατά της Υπουργικής απόφασης παραπομπής τους στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Προς Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Αθήνα, 6/2/2014

Αίτημα παρέμβασης για κατάργηση της διάταξης του πειθαρχικού παραπτώματος της μη απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων και παροχής νομικής και οικονομικής βοήθειας για την προσφυγή των διοικητικών υπαλλήλων του Ε.Κ.Π.Α. κατά της Υπουργικής απόφασης παραπομπής τους στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο

Κατά τη διάρκεια του αγώνα των εργαζομένων σε 8 Α.Ε.Ι. της χώρας ενάντια στην κατάργηση οργανικών θέσεων και τη θέση σε διαθεσιμότητα 1343 υπαλλήλων, που οδηγεί στη διάλυση των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων, η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον ανυποχώρητο αγώνα τους προχώρησε στην περαιτέρω αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου των Δ.Υ. Συγκεκριμένα τροποποίησε την παράγραφο 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (Υπαλληλικός Κώδικας, ν. 3528/2007), και προσέθεσε περίπτωση (λγ), ως ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα τη μη απογραφή του υπαλλήλου εντός της οριζόμενης προθεσμίας, εφόσον απαιτείται από τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 3 της υπ΄αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β2/2οικ. 21634 απόφασης του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, (αφορά τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα), σε συνδυασμό με την προσθήκη του ανωτέρω ειδικού παραπτώματος στις περιπτώσεις της παρ. 1 του άρθρου 103 του Υ.Κ. , ο υπάλληλος τίθεται σε αυτοδίκαιη αργία.
Η τροποποίηση αυτή εκτός από το ότι έδωσε τη δυνατότητα στον Υπουργό Παιδείας να ασκήσει εκατοντάδες πειθαρχικές διώξεις σε υπαλλήλους Α.Ε.Ι., επειδή κατά τη διάρκεια του απεργιακού τους αγώνα δεν προέβησαν σε αυτοαπογραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, επικρέμεται ως απειλή για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στην περίπτωση που αμφισβητήσουν ανάλογη διαδικασία.
Κατά πάγια διοικητική πρακτική και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Διοικητικού τα στοιχεία των υπαλλήλων λαμβάνονται από τους υπηρεσιακούς τους φακέλους με ευθύνη των αρμόδιων Διευθύνσεων Διοικητικού όπου και τηρούνται οι υπηρεσιακοί φάκελοι των υπαλλήλων. Η έμμεση θέσπιση της αυτοαπογραφής ως υπηρεσιακού καθήκοντος του υπαλλήλου μη εξαιρουμένου μάλιστα της άσκησής του κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ουσιαστικά στοχεύει στην ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας και επιχειρεί να τρομοκρατήσει όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που θα βρεθούν στη θέση των υπαλλήλων Α.Ε.Ι.
Παρά τις προφορικές υποσχέσεις του Υπουργού Παιδείας ότι θα άρει τις πειθαρχικές διώξεις των εκατοντάδων υπαλλήλων Α.Ε.Ι., δεν έχει ανακαλέσει την παραπομπή τους στο αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Επειδή οι «μη απογραφέντες» διοικητικοί υπάλληλοι του Ε.Κ.Π.Α., που έχουν παραπεμφθεί πειθαρχικά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, πρόκειται να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της Υπουργικής απόφασης παραπομπής τους στο αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, Ζητούμε από την Α.Δ.Ε.Δ.Υ.:
α) να παράσχει την απαιτούμενη νομική βοήθεια και να καλύψει το οικονομικό κόστος της προσφυγής των εργαζομένων-απεργών, που επί 3,5 μήνες παλεύουν όχι μόνο για το δικαίωμά τους στην εργασία αλλά και για την αποτροπή διάλυσης της δημόσιας δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
β) να ζητήσει την άμεση κατάργηση της διάταξης με την οποία η κυβέρνηση θέσπισε ως "ιδιώνυμο", το πειθαρχικό παράπτωμα της μη απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου